Quakershuis

17
Quakershuis

Het Quakershuis staat op een hoek van de Ambiorixsquare. Die ligging verplichtte architect Georges Hobé om een ontwerp te bedenken dat het gebouw op passende wijze in het hoekperceel integreerde. Hij koos voor een schuin geplaatste, polygonale erker in witsteen die wordt bekroond door een overstekend leistenen dak. Dit architecturale element vormt de enige opvallende versiering van de voor het overige sober uitgewerkte gevel. De bouw van het huis begon in 1898. Hobé ontwierp ook het volledige interieur: de gekleurde glas-in-loodramen, de binnendeuren, de grote trap verlicht door een zenitaal glazen plafond, de lambriseringen en de parketvloeren in de verschillende kamers. Het behangpapier vormt een van de andere merkwaardige elementen van het Quakershuis. Stratigrafisch onderzoek maakte het mogelijk het originele behangpapier te identificeren en op identieke wijze te reconstrueren. Het oorspronkelijke, Japanse behangpapier, dat te sterk beschadigd was, is vervangen door een nieuw behang in aluminium, uitgevoerd met dezelfde afmetingen als het origineel. Het is met de vrije hand beschilderd door de restauratrice, na sonderingen die een strook origineel papier vrijlegden en de oorspronkelijke kleuren en schakeringen aan het licht brachten. Deze bijzonder interessante woning van het Brusselse stadslandschap is hiermee volledig in haar vroegere luister hersteld. (B 09/02/2006).

Praktische info

  • Ambiorixsquare 50
    1000 Brussel
    • enkel za van 10u tot 17u
      enkel toegankelijk in het kader van de activiteiten
    • M
      Schuman
    • B
      Ardense Jagers
    • B
      Ambiorix
    • B
      Michelangelo