Tuin van het Rijksadministratief Centrum

Het Rijksadministratief Centrum ligt op de plaats waar zich halverwege de 19de eeuw een wijk bevond die mede ontworpen werd door Jean-Pierre Cluysenaer, maar die op het einde van de Tweede Wereldoorlog erg vervallen was. Tot voor een tiental jaren waren hier de diensten van diverse ministeries gevestigd. De groep Alpha, die de architecten Marcel Lambrichs, Gustave Ricquier, Hugo van Kuyck en Léon Stynen verenigde, lag aan de basis van dit typische jaren 1950 complex. De tuinen, verfraaid met beelden van Nat Neujean en Michel Olyff, werden ontworpen door René Pechère en beslaan een oppervlakte van 2,5 hectare, gespreid over twee niveaus. Het eerste niveau bestaat uit een opeenvolging van met groen omzoomde perkjes langs weerszijden van een lang kanaal. Dat kanaal wordt onderbroken door een vierkant waterbekken met fontein dat op zijn beurt geflankeerd wordt door vier bekkens met telkens drie stralen. Het tweede niveau is iets lager gelegen en spiraalvormig opgebouwd rondom speelruimten met her en der struiken. Ondanks enkele aanpassingen aan het oorspronkelijke ontwerp wisten de tuinen de ordelijke geest van hun ontwerper te bewaren.

Praktische info

  • Pachecolaan
    1000 Brussel
    • M
      Centraal Station
    • B
      Centraal Station